top of page
Negative Leaves

DE ZIEKTE VAN PARKINSON

​

De ziekte van Parkinson is een complexe hersenziekte waarbij zenuwcellen in de substantia nigra, een specifiek deel van de hersenen langzaam afsterven. De beschikbare hoeveelheid van de neurotransmitter dopamine, een chemische boodschapper tussen die zenuwcellen, neemt hierdoor gradueel af.

​

Dopamine is onder andere verantwoordelijk voor het regelen van bewegingssignalen vanuit de hersenen naar de spieren. Bij verlies van dopamine ontstaan dus klachten op vlak van motoriek en beweging : traagheid in beweging , stijfheid in armen en benen, beven of trillen, evenwichtsstoornissen, een voorovergebogen houding, schuifelend stappen, verminderde gezichtsmimiek, een monotonere stem, constipatie, enz. Daarnaast kan er ook een impact zijn op gedrag, emotioneel welzijn en cognitief functioneren.

​

Parkinson blijkt de snelst groeiende hersenziekte ter wereld te zijn!

 

Voorspellingen schatten in dat tegen 2040 het aantal personen met deze aandoeningen zal verdubbelen. De kans op de ziekte van Parkinson neemt toe met veroudering, maar de ziekte treft ook jonge mensen, soms zelfs onder de leeftijd van 40 jaar.

​

DOPAMINE TEKORT : OORZAAK OF GEVOLG?

​

De vraag die we moeten stellen : waardoor ontstaat de schade in de substantia nigra en het verlies van dopamine? Gaan er nog stappen vooraf aan dit proces? Zo ja, welke?

 

En zou daarin een mogelijke behandeling kunnen schuilen om de ziekte beter onder controle te krijgen of misschien te stabiliseren?

​

Al meer dan 2000 jaar geleden beweerde de Griekse arts Hippocrates dat alle ziekten in de darmen beginnen. Zat hij toen ver naast de waarheid? Het lijkt erop van niet.

​

DE DARM-BREIN VERBINDING

 

Ruim twee eeuwen geleden deed de Engelse wetenschapper en apotheker James Parkinson een intrigerende observatie tijdens zijn onderzoek naar wat hij “shaking palsy” (verlammende trillingen) noemde: naast de motorische symptomen hadden sommige patiënten last van constipatie.

 

Hij merkte op dat als de gastro-intestinale problemen werden aangepakt, niet enkel de constipatie verbeterde maar ook de motorische klachten afnamen in ernst en frequentie.  Sindsdien is constipatie een belangrijke indicator geworden voor de ziekte van Parkinson.

​

In 2003 deden de Duitse Prof Heiko Braak en zijn team (ze doen aan neuro-anatomie) een belangrijke ontdekking, die de observaties van James Parkinson bevestigden : de ziekte van Parkinson zou eerder in de darmen dan in de hersenen kunnen ontstaan. Hun theorie kwam voort uit de ontdekking van Lewy-lichaampjes, clusters van alfa-synucleïne, in zowel de hersenen als het gastro-intestinale zenuwstelsel van Parkinson-patiënten. Ze suggereerden een progressief proces dat begint in de darmen en zich verspreidt naar de hersenen, vermoedelijk via de nervus vagus, die o.a de darmen met de hersenstam verbindt.

​

Ondertussen zijn we 20 jaar verdere en heeft Prof Braak nog heel interessante ontdekkingen gedaan, waarbij bv een infectie via de neus ook een rol kan spelen in het latere ontstaan van de ziekte.

​

In 2023 hebben onderzoekers van de Universiteit van Helsinki, via een dierstudie, specifieke stammen van de Desulfovibrio-bacterie in de darmen geïdentificeerd als mogelijke oorzaak van Parkinson.

​

Steeds meer onderzoek bevestigt dus dat er een rechtstreeks verband is tussen de samenstelling van de darmflora en de ziekte van Parkinson.

​

Darmgezondheid staat niet los van de rest van het spijsverteringsstelsel. Er is vermoedelijk ook een rol weggelegd voor de werking van de maag en de maagflora, bij het ontstaan van deze ziekte. Overgroei van de H. pylori bacterie in het maag-darmstelsel (de "maagzweerbacterie") wordt ook gelinkt aan neurologische ziektebeelden, waaronder Parkinson.

​

De vraag die we ons moeten stellen hier : wat veroorzaakt die specifieke problemen in het maag-darmstelsel?

DE ROL VAN VOEDING

 

Wat passeert er elke dag van mond tot kont?

Juist ja… voeding!

​

De moderne mens voedt zich (of vult zich?) op een manier die heel ver af staat van hoe de evolutie het heeft bedoeld. Dat heeft een rechtstreekse impact op de samenstelling van de darmflora, de doorlaatbaarheid van de darmwand, het immuunsysteem, de werking van je hersencellen, ...

​

Wil dit zeggen dat voeding een belangrijke rol speelt in het behandelen van de ziekte van Parkinson?

​

Absoluut! En je bent bij mij aan het juiste adres.

​

Laat je niet vertellen dat het geen zin heeft om anders te gaan eten. 

​

Loaves of Bread

ANDERE MOGELIJKE OORZAKEN

 

Elke neurologische aandoening is een complexe aandoening.

Er is altijd een samenspel van meerdere factoren, die elkaar negatief beïnvloeden en vicieuze cirkel vormen.

 

Ook deze factoren spelen een rol in het ontstaan van een hersenziekte : 

​

  • Erfelijkheid 

  • Breintrauma 

  • Emotioneel trauma 

  • Chronische stress

  • Ontregeld immuunsysteem

  • Toxiciteit door o.a zware metalen en pesticiden in je omgeving en op je voeding

  • Ontregeld bioritme

  • Problemen in de mond en met het gebit

​

Elk van bovenstaande factoren heeft zijn eigen mechanisme, maar wel met gevolgen voor het hele lichaam.

In de toekomst zal ik elke van deze onderwerpen verder uitdiepen.

bottom of page